Voor de volgende klachten kunnen baby's en kinderen bij een osteopaat terecht.
  • Kinderen met onregelmatige schedeltjes
  • Voorkeur voor het kijken/draaien in 1 richting
  • Huilbaby's, onrustige kinderen
  • Buikklachten zoals darmkrampjes of obstipatie
  • Reflux
  • Keel- neus- en oorproblemen
  • Motorische achterstand
  • Klachten na doorgemaakte blessure

  •  


    De geboorte is een zeer stressvolle gebeurtenis voor een baby. Enorme krachten werken in op het hoofdje en lichaam van het kind. Indien de krachtsinwerking te sterk is geweest kan het zijn dat het kind niet in staat is om het ontstane bewegingsverlies op te vangen. Hierdoor kan een verstoring van de beweeglijkheid van de schedel, wervelkolom of ergens anders in het lichaam ontstaan. Bij baby's bestaan de eerste nekwervel en het achterhoofdsbeen uit meerdere delen die met kraakbeen bijeen gehouden worden. Tussen deze structuren lopen belangrijke bloed- en zenuwbanen die o.a. belangrijk zijn voor een normale hoofdmobiliteit, darmfunctie, zuig- en slikfunctie en hand-oogcoördinatie. Ook problemen van de organen, wervelkolom, bekken en andere gewrichten kunnen een oorzaak zijn voor het ontstaan van allerlei klachten. Daarom is het noodzakelijk om het hele lichaam te onderzoeken op bewegingsstoornissen.


    De behandeling van baby's en kinderen

    De behandeling begint met een vraaggesprek aan de hand van de vooraf ingevulde vragenlijst. Voor het onderzoek wordt de baby of het kind tot op de luier of onderbroek uitgekleed.

    Tijdens de behandeling onderzoekt de osteopaat met zijn handen de schedelbeenderen, nek, rug, bekken, buik en gewrichten op hun beweeglijkheid. Zo worden alle blokkades en bewegingsbeperkingen in het lichaam die met de klacht verband houden in kaart gebracht. Door middel van zachte technieken worden blokkades en bewegingsbeperkingen die een genezing in de weg staan opgeheven.

    Breng voor het onderzoek en behandeling altijd een favoriet speeltje of boek mee ter afleiding. Bij baby's die flesvoeding krijgen kan het handig zijn om de fles tijdens de behandeling te geven. Anders kan een speentje worden gegeven.

    Na de behandeling heeft het lichaam de tijd nodig om te reageren op de behandeling en het zelf herstellend vermogen aan te spreken. Vaak gaan baby's goed slapen na een behandeling. Voor oudere kinderen is het beter om geen drukke dag te hebben na een behandeling.

    De periode tussen de behandelingen kan variëren van 1 week tot 2 maanden.